PENNSYLVANIA – Amerikaanse bedrijven zijn massaal bereid om te betalen als hun werknemers iets aan hun overgewicht doen. Dat schrijft de Britse krant de Daily Telegraph op gezag van het University of Pennsylvania’s Center for Health.

Meer Amerikaanse ondernemingen dan ooit hebben er zelfs een bonus voor over als hun werknemers op dieet gaan.

Tweederde van de Amerikanen kampt met overgewicht; een kwart zelfs met obesitas (BMI > 30). Als het zo verder gaat, telt Amerika in 2015 driekwart te zware Amerikanen en ruim 40 procent obesitaspatiënten. Dat zou het bedrijfsleven fortuinen kosten.

De krant geeft ook twee voorbeelden van hoe het er in praktijk aan toe gaat. Werknemers van OhioHealth bijvoorbeeld krijgen tot 500 dollar als ze gaan (lunch)wandelen. Een stappenteller meet de resultaten.

IBM beloont medewerkers financieel als ze een 12 weken durend webprogramma volgen om af te vallen. Beloning per afgewerkte module van drie maanden: 150 dollar.

Medici twijfelen echter aan de effectiviteit van dit beloningssysteem. Een studie van zeven soortgelijke bedrijfsprogramma’s wijst uit dat het gemiddeld gewichtsverlies amper een halve kilo is.

Bron: Gezondheidsnet