Moet ik meebetalen aan het sportabonnement van mijn personeel? In Amerika sporten en diëten tienduizenden werknemers op kosten van de werkgever. Is dit ook haalbaar voor kleine tot middelgrote ondernemingen in Nederland?

“Een gezonde leefstijl is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de werknemer of burger”, vindt Paul Rosenmöller van Convenant Gezond Gewicht. “Maar het is zeker zo dat het bedrijfsleven in Nederland en Europa vindt dat het ook een verantwoordelijkheid heeft om bij te dragen aan een klimaat waarin je wordt gestimuleerd om te bewegen en gezond te eten en te drinken.”

Nederland nog niet klaar voor megacontracten

Ondanks dat de aanpak in de Verenigde Staten een mooie ontwikkeling is, zijn we volgens Jeanine Lemmers, directrice van Weight Watchers Benelux, in Nederland nog niet zo ver. “Bedrijven trekken zich het welzijn van hun werknemers steeds meer aan, al is het maar met het oog op de kosten. Maar die megacontracten zoals in Amerika hebben we in Nederland nog niet. Wel is er veel interesse van bedrijven en we komen daar al over de vloer”, aldus Lemmers. Toch vindt ze het wel raadzaam voor bedrijven in Nederland om contracten af te sluiten die werknemers aanmoedigen om te sporten en diëten.

Kleine bedrijven, grote interesse

In kleine bedrijven is ziekteverzuim een groter probleem dan in grotere bedrijven. Bij een ziekmelding in een klein bedrijf ontbreekt er namelijk vaak tijdelijk unieke kennis, omdat er geen geschikte vervanger beschikbaar is. Dit is volgens Lemmers de reden dat ook kleinere organisaties interesse tonen. ‘Ze vormen toch de motor van de economie”, zegt ze.

 

Bron: BNR