Het ging enkele jaren geleden slecht met Marlo Wagner (33) uit Uden. Hij overleefde ternauwernood een darminfectie en besloot zijn eetpatroon om te gooien en als voedingscoach anderen te helpen.

“Ik werkte twaalf jaar geleden in een slagerij en daar meldde niemand zich ooit ziek. Daarom bleef ik maar doorwerken toen ik me slechte voelde, tot het niet meer ging. Ik werd in het ziekenhuis opgenomen. Daar ging het steeds slechter. Op een gegeven moment kreeg ik voeding via de bloedbaan toegediend. Er stond een operatie aan mijn dikke darm op de planning toen de dokter één dag van tevoren vertelde over een nieuw medicijn. Er was een kans van 1 op 100 dat die methode zou aanslaan, maar de ontsteking werd minder. Na drie maanden werd ik uit het ziekenhuis ontslagen. Ik heb de chronische darmziekte colitis ulcerosa, waarvoor ik om de twee maanden een dag aan het infuus moet.

Op de bouwplaats hielden ze me voor gek met m’n gestoomde broccoli

Ik wilde revalideren toen ik uit het ziekenhuis kwam. Op een spinfiets in de huiskamer was ik na vijf minuten helemaal kapot. Ondertussen was ik veel bezig met voedingspatronen. Je bent wat je eet, zeggen ze. Ik werkte daarna enkelen jaren op verschillende plakken, onder andere in de bouw. Maar toen had ik al als doel voor mezelf te beginnen als voedingscoach. Mijn collega’s aten heel veel boterhammen tussen de middag. Daardoor zijn je bouwstoffen niet in verhouding, wist ik. Dus ik kwam daar aan met m’n gestoomde broccoli en gerookte kipfilet. Tomatenpuree gebruikte ik als sausje. Daarmee verklaarden ze me voor gek.

Mijn familie bood eerst een beetje weerstand. Ik was ook behoorlijk enthousiast over voeding. Nu heb ik door dat ze zelf geprikkeld moeten worden om gezond te eten. Zelfs mijn zwager is inmiddels om, terwijl ik dat van hem niet verwacht had. Hij vroeg of ik hem wilde trainen, daar ben ik heel blij mee. De mensen die ik sinds twee jaar help, zijn niet alleenmensen met overgewicht. Ze willen hun gezondheid op peil houden. Sommigen slapen slecht of zijn altijd moe. Ook dat komt door voeding.”

Chocoladebol

“Onlangs ben ik geslaagd voor de opleiding Trainer Hormoonfactor, waarbij je leert de hormoonbalans bij mensen te herstellen. Eerst was ik gewichtsconsulent en nu ben ik gediplomeerd. Dat maakt me zelfverzekerder. Mijn droom is een eigen praktijk. Nu ik zelfs presentaties in de vorm van ontbijtsessies voor bedrijven mag geven in het kader van verzuimpreventie, komt die droom steeds dichterbij.

Het blijft wel belangrijk om ook te genieten. Vanavond eet ik bijvoorbeeld een chocoladebol omdat ik ben geslaagd. Natuurlijk pas ik op m’n tellen, want ik ben niet genezen. Maar ik luister wel naar mijn lichaam.”